Μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι που θα λατρέψεις

Μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι που θα λατρέψεις

 

 

Μια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Υλικά

 
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 1/2 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 ½ φλ. πετιμέζι
  • ½ κ.γλ. σόδα
  • 1 κοφτό κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κοφτό κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κοφτό κ.γλ. γαρίφαλο
  • 600 γρ. περίπου αλεύρι (μαλακό)

 

Εκτέλεση

 
  • Κοσκινίζεις πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν και τα αφήνεις στην άκρη.
  • Βάζεις σε ένα μπολ το λάδι, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και με σύρμα τα ανακατεύεις καλά. Διαλύεις τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνεις στο λάδι. Τέλος, ρίχνεις το αλεύρι σταδιακά.
  • Στην αρχή, ανακατεύεις το μείγμα με κουτάλι και σιγά-σιγά αλευρώνοντας τα χέρια ζυμώνεις μέχρι η ζύμη να “πιει” όλο το αλεύρι. Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Να είναι λιπαρή-λαδερή, αλλά να είναι σφιχτή και να μπορεί να πλάθεται.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνες
  • Πλάθεις τα μαλακά μουστοκούλουρα και τα αραδιάζεις στις λαμαρίνες με κενό ανάμεσα τους γιατί φουσκώνουν.
  • Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20′ ανάλογα με το μέγεθός τους.

 

Μυστικά για τα μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι

 

  • Δεν βάζεις ζάχαρη στα μαλάκα μουστοκούλουρα, γιατί η ζάχαρη καραμελώνει όταν ψήνεται και κάνει τα μουστοκούλουρα τραγανά.
  • Η φυσική γλύκα από το πετιμέζι είναι αρκετή ώστε να τους δώσει γεύση, χρώμα κι άρωμα χωρίς να γίνουν πολύ γλυκά.
  • Ζυμώστε καλά,  μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πια στα χέρια.
  • Αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15-20′ σκεπασμένη καλά.
  • Δεν ξεροψήνουμε τα μαλακά μουστοκούλουρα, ούτε τα ροδίζουμε πολύ, γιατί στο τέλος δεν θα είναι μαλακά. Πρέπει την ώρα που τα βγάζουμε από τον φούρνο, να έχουν ροδίσει, αλλά να μην είναι τραγανά.